Wat is CMS?

 

Een Content Management Systeem, of CMS, is een systeem dat zowel technisch als niet-technisch onderlegde mensen (Iedereen dus) in staat stelt om de inhoud van een website, de content, (zoals tekst, grafische zaken, video, enz.) te creëren, verzamelen, wijzigen, organiseren, beheren en uiteindelijk te publiceren. Meestal is dit een “on-line software” programma. Het voordeel is natuurlijk dat u niet afhankelijk bent van een vaste PC. U kunt uw website beheren wanneer en waar u dat wilt, zolang er maar een PC met een geschikte browser en een internet verbinding voor handen is.

Doorgaans zijn Content Management Systemen zo gebouwd dat de gebruiker geen kennis hoeft te hebben van een of andere webtaal. (HTML, CSS, PHP…)
Ze hebben schermen die zijn voorzien van WYSIWYG (What You See Is What You Get). Er is dus helemaal geen technische kennis nodig om alle bewerkingen uit te kunnen voeren, enkel een basis van  Word of een andere tekstverwerker (wat de meeste mensen wel kennen) is voldoende.

Een CMS systeem word veelal gebruikt voor websites waar de inhoud of tekst regelmatig moet bijgewerkt worden, denk maar aan maandelijkse promoties voor winkels, het wijzigen van prijslijsten of product aanpassingen. Als je dit zelf kan spaar je op beheerskosten.

Een CMS systeem bestaat uit 3 grote onderdelen: